Tajemnice idealnej włoskiej pizzy – co ją wyróżnia?
Oryginalna, włoska pizza to danie o prostym składzie, ale wysublimowanym smaku. Połączenie delikatnego ciasta, włoskich dodatków: pomidorów, wędlin, sera oraz ziół, sprawia, że jest to jedno z najbardziej rozpoznawalnych i cenionych dań na świecie. Ważną rolę odgrywa tu sposób wypieku. Typowa, włoska pizza ma lekko przypieczone brzegi i chrupiący spód. W poniższym artykule omówimy kilka składników, które wyróżniają włoską pizzę i sprawiają, że jest tak ceniona na całym świecie.
Włoska pizza – ciasto
Ciasto stanowi podstawę każdej, włoskiej pizzy. Jego struktura zależy od jakości składników, odpowiednio dobranych proporcji oraz sposobu wyrabiania. Tradycyjna receptura opiera się na mące typu 00, wodzie, drożdżach, soli i oliwie. Połączenie tych składników pozwala uzyskać elastyczne i lekkie ciasto, które po wypieczeniu pozostaje chrupiące z zewnątrz i delikatne w środku.
Ważnym etapem przygotowania jest długi czas fermentacji, który trwa od kilkunastu do nawet kilkudziesięciu godzin. Proces ten pozwala na rozwinięcie głębokiego smaku i uzyskanie właściwej struktury ciasta.
Włoska pizza – składniki
Ważną rolę odgrywają również składniki na włoską pizzę. W naszej restauracji Drugie Dno Ochota możesz zamówić pyszną pizzę z typowymi, włoskimi dodatkami. Pomidory san marzano to jedna z najbardziej cenionych odmian we włoskiej kuchni. Uprawiane są w Kampanii, charakteryzują się słodkim smakiem i zwartą strukturą. Kolejnym składnikiem, który możesz spotkać na naszej pizzy, jest wyjątkowa mozzarella fior di latte. Klienci cenią ją za delikatny, lekko mleczny smak. W przeciwieństwie do mozzarelli di bufala jest bardziej zwarta i mniej wodnista, dzięki czemu dobrze się topi i równomiernie rozprowadza na cieście.
Innym rodzajem sera, jaki wykorzystujemy jest włoska scamorza. Jest to ser o zwartej, półtwardej konsystencji. Może być wędzony lub naturalny. Po roztopieniu tworzy charakterystyczną, złocistą warstwę na powierzchni ciasta.
Proponujemy także pizzę z typowymi, włoskimi wędlinami. Co znajdziesz w menu? Pizze z pancettą, czyli dojrzewającym, przyprawionym boczkiem wieprzowym, który nadaje jej wyrazisty smak i delikatną chrupkość.
Podsumowanie
Jak zrobić pizzę, jak z włoskiej restauracji? Nie musisz jej przygotowywać. Wystarczy, że zabierzesz rodzinę i przyjaciół i odwiedzisz Drugie Dno Ochota. Nasi kucharze przygotują dla Was przepyszną, włoską pizzę na chrupiącym cieście z pysznymi składnikami przywiezionymi prosto z Włoch. Oferujemy pizzę z warzywami, serami, owocami morza oraz wędlinami.