Blog

Informacje o promocjach i wydarzeniach w Drugim Dnie

Południe Włoch – tam, gdzie słońce jest gorące, a kuchnia doskonała

Polska nie jest nadzwyczaj gorącym krajem. Przez zimowe pół roku wielu z nas tęskni za gorącym słońcem, ciepłym lazurowym morzem i wyluzowanymi ludźmi. Za południem.

Południe Włoch

to miejsce na ziemi, za którym można tęsknić. Neapol, Sycylia czy region Kalabrii – sam czubek włoskiego „buta”. Wypraw tam się nie zapomina. Dni mijają tam powoli, pod upalnym słońcem, wśród klaksonów motorowerów, wina i oczywiście: fenomenalnego jedzenia.

Żaden blog, czy wspomnienia znajomych z wyprawy na południe nie mogą obejść się od opowieści o pysznościach. Najważniejsza jest pizza, a konkretnie pizza napoletana, czyli napolitańska. Czyli to, co wiele osób uważa za bezdyskusyjne mistrzostwo świata jeżeli chodzi o pizzę.

A dalej jest jeszcze lepiej: zimne limoncello, owoce morza, wielkie mieczniki, papryczki peperoncino w wielkich czerwonych strąkach. Pyszne sery, i niespotykane gdzie indziej wędliny: pikantna n’duja, Soppressata di Calabria i salami spianata. Do tego nieziemskie makarony. A na sam koniec: tiramisu, sycylijskie lody i sorbety z rosnących tu cytrusów… Zrobiliście się głodni?

Nas też wzięło

Postanowiliśmy w Drugim Dnie stworzyć pizze, które będą oddawać nasz zachwyt nad smakami południowych Włoch. Sięgnęliśmy nie tylko po inspiracje i pomysły. Ale także po oryginalne, prawdziwe włoskie składniki. Zadbaliśmy o to, by wędliny czy sery były świetnej jakości i pochodziły właśnie z południa Włoch. Oto nasze pizze:

  • Salame Napoli – z neapolitańskim salami, oliwkami, mozzarellą i czerwoną cebulą
  • N’duja – kalabryjska kiełbasa z papryczkami peperoncino, pomidorki cherry, mozzarella, czerwona cebula, czosnek
  • Salsicia e Porcini – włoska kiełbaska wieprzowa, borowiki, czerwona cebula
  • Spianata Picante – pikantne salami z Kalabrii, czarne oliwki, mozzarella, kapary i czosnek

Jak dostać je w swoje ręce? Możesz zamówić ją klikając tutaj  z dowozem lub odbiorem osobistym w Drugim Dnie na Tarczyńskiej. Mam także piwa rzemieślnicze z nalewaka – zatem do zobaczenia!

Zdjęcie  Samuele Schirò z Pixabay



Dodaj komentarz

Scroll to top