Blog

Informacje o promocjach i wydarzeniach w Drugim Dnie

Skąd pochodzi pizza? Krótka historia najsłynniejszego włoskiego dania

Choć pizza kojarzy się głównie z Włochami, warto wiedzieć, że jej korzenie sięgają jeszcze czasów starożytnych. Popularnością cieszyły się wtedy charakterystyczne, wypiekane placki podawane m.in. z oliwą z oliwek. W poniższym artykule prześledzimy, jakie były początki pizzy oraz omówimy krótko jej historię. Zachęcamy do lektury!

Historia pizzy

Wiele osób sądzi, że pizza jest typowym daniem, które zostało wymyślone we Włoszech. Jest to w dużej mierze prawda, ponieważ w XVIII wieku po raz pierwszy użyto tam nazwy “pizza”. Warto jednak wiedzieć, że korzenie tej potrawy sięgają czasów starożytnej, greckiej cywilizacji. Popularne były w kraju tym płaskie chleby nazywane “plangutos” i wypiekane na gorących kamieniach. Placki często podawano z oliwą, ziołami i czosnkiem.

Wypieki te nie były jeszcze pizzą w dzisiejszym znaczeniu, jednak już wtedy podobny był sposób serwowania dania, znany nam we współczesności oraz techniki przygotowania ciasta.

Neapol – kolebka współczesnej pizzy

Tradycyjna pizza, jaką możemy jeść dzisiaj, powstała w Neapolu, w XVIII wieku. Kraj ten był wówczas tętniącym życiem portowym miastem, zamieszkiwanym głównie przez ubogą ludność. Potrzeba taniego, szybkiego i sycącego jedzenia sprawiła, że lokalni piekarze zaczęli eksperymentować z cienkim ciastem drożdżowym, które wypiekano na kamieniu i podawano z prostymi dodatkami – pomidorami, serem, czosnkiem czy bazylią.

Popularyzacja pizzy we Włoszech

Z pewnością jednym z przełomowych wydarzeń dla popularyzacji tego dania był rok 1889. Neapolitański piekarz Raffaele Esposito przygotował specjalną pizzę na cześć królowej Małgorzaty Sabaudzkiej. Zgodnie z legendą, stworzył on pizzę w barwach narodowych Włoch – z czerwonymi pomidorami, białą mozzarellą i zieloną bazylią. Danie zyskało aprobatę królowej i zostało nazwane pizzą Margherita.

Globalna ekspansja

W XX wieku wielu, włoskich emigrantów rozpowszechniło pizzę w innych krajach Europy oraz na innych kontynentach, m.in. w USA, Australii czy Ameryce Południowej. Szczególnie W USA pizza szybko stała się fenomenem kulturowym, zwłaszcza po II wojnie światowej, kiedy wracający z Europy żołnierze, zaczęli poszukiwać znanych smaków. Powstały pierwsze sieci pizzerii, które z czasem przekształciły się w globalne marki.

Pyszna, włoska pizza

Obecnie w wielu restauracjach można zamówić pizzę, jako jedno z cieszących się popularnością dań. W zdecydowanej większości przypadków serwowana jest ona w wersji dopasowanej do polskich upodobań smakowych, np. na grubym cieście, z dużą liczbą dodatków. Nadal jednak można znaleźć, takie restauracje jak nasza, gdzie gościom podawana jest pizza włoska. Oferujemy pizzę z typowymi dla tego kraju dodatkami, np. serami: mozzarella fior di latte czy z gorgonzolą oraz wędlinami, np.: salami spianata, szynka cotto, a także pysznymi warzywami.

Podsumowanie

Nie ulega wątpliwości, że historia pizzy jest naprawdę ciekawa. Warto wspomnieć też, że W 2017 roku sztuka wyrabiania tradycyjnej pizzy neapolitańskiej została wpisana na listę niematerialnego dziedzictwa kulturowego UNESCO. W procesie tym zostały uwzględnione zarówno technika wyrabiania, jak i przepis. Wszystkie osoby, które chciałyby skosztować pysznej, włoskiej pizzy, zapraszamy do restauracji Drugie Dno Ochota!



Dodaj komentarz

Scroll to top