Blog

Informacje o promocjach i wydarzeniach w Drugim Dnie

Focaccia – włoski chleb, który pokocha każdy. Co sprawia, że jest wyjątkowy?

Najbardziej charakterystyczny wypiek kuchni włoskiej zaraz po pizzy? Oczywiście pyszna focaccia! Wielu turystom, którzy pierwszy raz odwiedzają Włochy, przypomina ona pizzę bez dodatków, choć w kraju tym jest znana jako rodzaj chleba o unikalnej strukturze i pysznym smaku. W poniższym artykule omówimy, czym charakteryzuje się focaccia i dlaczego jest tak wyjątkowa. Zapraszamy.

Co to jest focaccia?

Focaccia to płaski chleb drożdżowy pochodzący z Ligurii, czyli północno-zachodniego regionu Włoszech. Głównymi składnikami focacci są: mąka pszenna, woda, drożdże, sól i oliwa z oliwek. Wyróżnia ją miękki i puszysty środek i delikatnie chrupiąca, przyrumieniona skórka, która często posypana jest grubą solą morską lub ziołami, głównie rozmarynem. Choć klasyczna focaccia jest wypiekiem prostym, jej smak zachwyca głębią i aromatem.

Focaccia – dlaczego jest wyjątkowa?

Najlepiej smakuje oczywiście włoska focaccia na zakwasie. Nic dziwnego, gdyż większość Włochów twierdzi, że sekret tego, pysznego chleba tkwi w dobrze przygotowanym cieście, które podlega fermentacji. Musi ono być miękkie, elastyczne i dobrze nawodnione. Szacuje się, że hydracja powinna wynosić nawet około 80%. Dzięki temu wypiek jest lekki, a w jego wnętrzu tworzą się charakterystyczne pęcherzyki powietrza. Kolejnym elementem pysznej focacci jest oliwa z oliwek. Obficie dodawana do ciasta i smarowana na jego wierzchu przed pieczeniem, nadaje chlebkowi aromat oraz przyjemną, lekko chrupiącą skórkę.

Przepis na focaccię jest prosty. Wypiek ten zyskuje najlepszy smak i konsystencję wtedy, gdy ciasta może trochę “odpocząć”. Przed pieczeniem warto delikatnie naciąć powierzchnię ciasta palcami, tworząc charakterystyczne wgłębienia, w których zatrzymuje się oliwa i aromatyczne dodatki.

Pyszna focaccia w Drugie Dno Ochota

W restauracji Ochota Drugie Dno serwujemy focaccię przygotowywaną według sprawdzonej receptury. Nasze wypieki powstają na bazie ciasta z dodatkiem oliwy z oliwek, grubej soli morskiej oraz świeżego rozmarynu. Focaccia podawana jest na jako przekąska do piwa lub dodatek przed daniem głównym.

W naszym menu znajdziesz trzy rodzaje focacci:

  • Focaccia Classic – klasyczna wersja z solą morską i świeżym rozmarynem, podkreślająca tradycyjny smak tego włoskiego pieczywa.
  • Focaccia Pesto Bazylia – wzbogacona aromatycznym pesto bazyliowym,
  • Focaccia z oliwkami i kaparami – z dodatkiem oliwek i kaparów, które nadają jej wyrazisty, śródziemnomorski smak.

Podsumowanie

Focaccia to wyjątkowy rodzaj chleb, który od wielu lat zachwyca nie tylko Włochów, ale również turystów. Jest to idealna forma przekąski, którą możesz zamówić w naszej restauracji jako dodatek do piwa lub jako sycącą przystawkę.



Dodaj komentarz

Scroll to top