Wieczór w stylu włoskim – pizza, focaccia i piwo rzemieślnicze jako idealne trio
Typowy, włoski wieczór kojarzy się z pysznym jedzeniem, muzyką oraz chwilami spędzonymi w dobrym towarzystwie. Klasyczna pizza, chrupiąca focaccia oraz rzemieślnicze piwo, to idealne połączenie, które z powodzeniem oddaje ducha włoskiej gościnności. Aby cieszyć się klimatycznym wieczorem, nie musisz wyjeżdżać do słonecznej Italii. Wystarczy, że weźmiesz swoich bliskich, odwiedzisz naszą restaurację Drugie Dno Ochota w Warszawie i zamówisz włoską pizzę lub focaccię oraz smaczne, kraftowe piwo. Sprawdź, co dobrego czeka na Ciebie w naszym menu i zaplanuj swój włoski wieczór w naszej restauracji!
Klasyka włoskiej kuchni – pizza
Włoska pizza przygotowywana jest na cienkim, dobrze wypieczonym cieście. Do jego przygotowania używa się mąki typu 00, wody, droższy i odrobiny soli. Ciasto dojrzewa powoli, ulega procesowi fermentacji, co nadaje mu odpowiednią strukturę i smak.
Kompozycja składników jest zazwyczaj prosta i oparta na wysokiej jakości, włoskich produktach, takich jak sos ze świeżych pomidorów, mozzarella z mleka krowiego lub bawolego i oliwa z oliwek. Włoska pizza nie zawiera nadmiaru dodatków – liczy się równowaga smaku i staranność wykonania.
W naszej restauracji zamówisz, m.in. włoską, klasyczną Margheritę z sosem pomidorowym, mozzarellą fior di latte czy też Cotto e funghi z szynką cotto, pieczarkami i mozzarellą fior di latte. Polecamy też coś dla fanów niecodziennych smaków, czyli Carciofi grigliati z grillowanymi karczochami i pomidorkami cherry.
Focaccia – pyszna, włoska przekąska
Focaccia to wypiek pochodzący z północnych Włoch. Pod względem struktury przypomina płaski chleb, wykonany na bazie drożdżowego ciasta z dodatkiem oliwy. Najczęściej podaje się ją jako przystawkę lub dodatek do innych dań.
W restauracji Drugie Dno Ochota dostępne są trzy warianty focacci. Wersja Classic, czyli tradycyjne ciasto z oliwą i solą morską. Focaccia Pesto Bazylia zawiera dodatek aromatycznego sosu z bazylii. Trzecią opcją jest focaccia z oliwkami i kaparami. Wszystkie przekąski są wypiekane na miejscu i serwowane na ciepło.
Kraftowe piwo – idealny dodatek do pizzy i focacci
Zestaw, bez którego wiele osób nie wyobraża sobie pełnego dania w naszej restauracji to pizza z piwem. Rzemieślnicze piwo to dobra propozycja do włoskich dań, takich jak pizza i focaccia. W restauracji Drugie Dno Ochota dostępna jest szeroka karta piw kraftowych, która zmienia się w zależności od sezonu i oferty browarów. Obsługa chętnie doradza przy wyborze odpowiedniego rodzaju piwa do dania.
Podsumowanie
Osoby, które chciałyby zorganizować wieczór we włoskim stylu, zapraszamy do naszej restauracji Drugie Dno Ochota w Warszawie. Proponujemy zamówienie pysznej pizzy, przygotowanej z włoskich składników, przystawki, jaką jest smaczna i chrupiąca focaccia oraz kraftowe piwo, pochodzące z polskich oraz zagranicznych, małych browarów rzemieślniczych.