Blog

Informacje o promocjach i wydarzeniach w Drugim Dnie

N’duja – włoski specjał na naszej pizzy

Bez cienia wątpliwości: kuchnia włoska to mistrzostwo świata. Jest doskonała, bo składa się z fenomenalnych produktów. Takich jak kalabryjska N’duja.

Kalabria, czubek włoskiego buta

Kalabria to gorący region Włoch. Na mapie to sam czubek „włoskiego buta”. Można więc spodziewać się tu gorącego lata, pięknego, turkusowego morza w otoczeniu gór. A także doskonałego jedzenia.

Kuchnia kalabryjska często kojarzona jest z pikantnymi papryczkami peperoncini. To ważny składnik, ale przekrój niesamowitych smaków Kalabrii jest o wiele szerszy. Oczywiście można tu znaleźć wszystko, co daje morze: fenomenalne ryby, świeże tuńczyki i wielkie mieczniki, a także owoce morza, krewetki czy kalmary. Lokalny makaron to fileja. Tradycyjnie tworzy się go nawijając ręcznie na metalowe pręty.

Kalabria słynie także z bakłażanów i wyjątkowej, słodkie cebuli z Tropei. To tu rosną pomarańcze bergamota, których olejek nadaje aromat herbacie Earl Grey. No i deser, bez których Włosi nie mogą się obyć: przepyszne Tartufo di Pizzo, czyli orzechowe lody z płynną czekoladą w środku.

N’duja – pikantny specjał

No i oczywiście N’duja. Rzecz zupełnie wyjątkowa, którą trudno opisać jednym słowem. Jest to bowiem połączenie pikantnej pasty z lokalnych papryczek peperoncini oraz kiełbasy wieprzowej. Wygląda jak gruba kiełbasa i jest dość miękka. Co ciekawe, wędzona jest często drewnem oliwnym, a następnie dojrzewana przez 120 dni. A smakuje… w sposób obłędny.

Zazwyczaj nie spożywa się jej samej, choć można rozsmarować ją po chlebie, ze względu na konsystencję pasty. Natomiast doskonale sprawdza się jako dodatek do makaronów czy pizzy. I postanowiliśmy wykorzystać jej fenomenalny smak w naszych nowych pizzach.

Pizza N’duja – w Drugie Dno Ochota

W kalabryjskim duchu stworzyliśmy dwie nowe pizze: N’duja i N’duja e Pera. Pierwsza to włoska klasyka, czyli sos pomidorowy, N’duja, mozzarella, czerwona cebula i pomidorki cherry. N’duja e Pera to wersja z gruszką i rukolą. W obu kalabryjski dostarcza niesamowitych wrażeń. Ale tego nie da się opisać, to trzeba spróbować samemu! 😉

Jeżeli masz ochotę na doskonałą pizzę w kalabryjskim stylu – zamów z dowozem lub odbierz sam w Drugim Dnie na Tarczyńskiej. Do zobaczenia!

Link do zamówienia pizzy znajdziesz tutaj

N'duja from Calabria (500g) - MyGusto - Delivering food and pleasure, essentially.

N’duja, zdjęcie: mygusto.co.uk



Dodaj komentarz

Scroll to top