Po czym poznać dobrą pizzę – oceniaj jak ekspert
Czy istnieje na świecie ktoś, kto nie kocha pizzy? To chyba niemożliwe. Pizza jest uwielbiana i jest jedną z najpopularniejszych potraw na świecie. Jak jednak poznać, czy pizza jest naprawdę dobra?
Oto 5 rzeczy, po których poznasz, jak dobra jest Twoja pizza.
1. Ciasto
Nie ma nic ważniejszego w pizzy. A jednocześnie trudniejszego do zrobienia. To prawdziwa sztuka! Ciasto to prawdziwy test umiejętności pizzaiolo (czyli piekarza pizzy). Ciasto na prawdziwą pizzę powinno być cienkie i kruche. Po rozkrojeniu brzeg powinien być lekki, pełen dużych „dziur” z powietrzem. Nigdy nie powinien być ciężki, pełen ciasta i gliniasty.
Ciasto powinno być też odpowiednio upieczone – ale nigdy spalone. Dobrze zrobione ciasto na pizzę trzyma się w jednym kawałku, jest kruche i przyjemne do jedzenia. Nie powinno być gumowe i gliniaste. A przede wszystkim: powinno mieć delikatny smak, który dopełnia pizzę, a nie ją dominuje.
Idealne ciasto: lekkie – dużo powietrza w brzegach, cienkie, ale trzyma kawałek w całości, chrupiące, dobrze przypieczone, delikatny smak.
2. Sos
Sos, który rozsmarowuje się na pizzy przed pieczeniem – to bardzo ważna sprawa. Ważna jest jego ilość, konsystencja i składniki. Jeżeli będzie zbyt wilgotny, będzie go zbyt dużo – pizza nie będzie miała właściwej chrupkości. Tradycyjny sos do pizzy robiony jest ze świeżych pomidorów lub – poza sezonem – z wysokiej jakości passaty.
Sos powinien być gęsty, ale nie należy przesadzać z jego ilością. Barwa sosu na gotowej pizzy powinna być jasnoczerwona, nigdy ciemna. Sos w smaku ma być kwaśno-słodki, ale delikatny; mocna słodycz świadczy o dodatku cukru. No i oczywiście powinien smakować świeżymi pomidorami. Sos pomidorowy to najpopularniejsza, ale nie jedyna możliwa opcja. W Drugim Dnie używamy też m.in. sosu śmietanowego.
Przy sosie warto dodać, że w prawdziwej włoskiej pizzy sosu używa się tylko do smarowania ciasta przez pieczeniem. Gdy pizza jest już gotowa, nie dodaje się już sosów, niekiedy jedynie oliwę.
Idealny sos: równo rozsmarowany na pizzy bez pustych miejsc, odpowiednio gęsty, cienko rozsmarowany, jasnej barwy, smak świeżych pomidorów bez nadmiernej słodyczy
3. Ser
Cudowna sprawa! Wspaniały, ciągnący się, pyszny! Ser to bardzo ważna sprawa. Niezależnie od tego, czy chodzi o najbardziej klasyczną mozzarellę, czy o inne rodzaje sera: ważna jest ich jakość. Muszą to być najlepszej jakości sery. Mozzarella to królowa serów na pizzę. Najbardziej ceniona jest odmiana mozzarella di bufala campana z mleka bawolego. Można też użyć odmiany z mleka krowiego. Dobra mozzarella na pizzy powinna się pięknie ciągnąć. Nigdy nie może być sucha, przypalona czy gumowata jak plaster taniego sera żółtego, ani mieszać się z sosem w pomarańczową masę.
Oczywiście pizza może mieć także inne sery. Ale powyższe zasady dotyczą wszystkich – powinny się pięknie rozpływać, zachowując swój kształt i miejsce na pizzy. Ser jest pyszny, ale nie powinno być go za dużo – to pizza, nie zapiekanka serowa!
Idealny ser: dobrej jakości, ciągnący się, nie rozpływa się w sosie, w odpowiedniej ilości – nie za dużo!
4. Dodatki
Co można wrzucić na pizzę? Co tylko dusza zapragnie! Wędliny, grzyby, plastry pomidora, cebulka, sery pleśniowe, owoce morza, sałaty, owoce, zioła, orzechy… lista nie ma końca. Niektórzy preferują pizze z małą ilością dodatków, jak Margherita. Inni wolą na bogato, a nawet na słodko-słono (Hawajska). W klasycznych włoskich wersjach pizzy przyjmuje się, że dodatków powinno być od 3 do 5.
Oprócz klasycznych smaków, jak Capriciosa, czy Pepperoni można się pokusić także o odrobinę szaleństwa. Ważne, by smaki idealnie się dopełniały – jak w przypadku naszej Gruszki z gorgonzolą, orzechami i gruszką. W przypadku dodatków ważna jest jedna rzecz: ich jakość. Wszystkie dodatki powinny być jak najświeższe, doskonałej jakości. Żadnych zasuszonych listków rukoli czy tanich camembertów. Świeżość i jakość – to podstawowa sprawa. Oczywiście, warto też przemyśleć ilość dodatków i nie przesadzać z ich ilością.
Idealne dodatki: koniecznie świeże i wysokiej jakości, dobrze komponujące się ze sobą, najlepiej nie więcej niż 5 rodzajów, nie mogą być przypalone
5. Balans
To nie jest żaden ze składników pizzy. Nie mniej to nadal bardzo ważna sprawa. Wyobraź sobie idealne ciasto, dobry sos, świetne dodatki, najlepszy ser – ale dodatków będzie jak na lekarstwo, za to sera 3x za dużo i przykryje wszystko grubą skorupą. Czy taka pizza będzie smaczna? Raczej nie. Balans ilości składników pizzy to prawdziwy klucz do sukcesu.
Najlepsi mistrzowie pizzy wiedzą, jak grube ma być ciasto, ile należy wysmarować na niego sosu. Jak dużo dorzucić na niego sera i w jaki sposób. Wiedzą też, że pizza to nie jest sałatka i nie wrzuca się na nią całej miski dodatków, żeby spadały przy każdej próbie podniesienia kawałka pizzy do ust. Balans to rzecz, którą ciężko opisać słowami, ale widać ją na pierwszy rzut oka. Po tym poznasz idealną pizzę!
Idealny balans: żaden ze składników pizzy nie dominuje, ale wszystkie doskonale się uzupełniają, składników nie może być za dużo, nie mogą wysypywać się z pizzy
Idealna pizza w Drugie Dno
Znamy się na pizzy! Poznaj naszą pizzę, którą tworzymy w Drugim Dnie na ulicy Tarczyńskiej w Warszawie. Używamy wyłącznie najlepszych składników i dbamy o to, by nasza pizza była tak dobra, jak to tylko możliwe. Sprawdź nas! Możesz wpaść i zjeść ją w naszym lokalu na Ochocie, możesz zamówić odbiór osobisty w pudełku, lub zamówić z dowozem do domu. Każda opcja jest dobra, by zjeść pyszną pizzę!
Wszystkie informacje znajdziesz tutaj:
- menu: kliknij w link
- nasz adres: Drugie Dno ul. Tarczyńska 5/9, Warszawa, Ochota
- zamówienia z odbiorem na ul. Tarczyńskiej 5/9: przez Facebook lub telefonicznie 22 126 50 95,
- zamówienia z dowozem: Pyszne.pl oraz UberEats
Do zobaczenia!
One comment on “Po czym poznać dobrą pizzę – oceniaj jak ekspert”